Inteligenta emotionala 1

Dupa cum v-am scris revin astazi cu detalii despre inteligenta emotionala!Am fost la bootcamp la Straja despre acest subiect. Initial trebuie sa recunosc ca nu stiam exact cu ce ma poate ajuta aceasta inteligenta emotionala si ce este ea de fapt. Ca sa citez un prieten: Stai putin daca esti inteligent nu inseamna ca esti inteligent emotional?

Ei bine nu are legatura cu inteligenta despre care spunea prietenul meu sau de fapt are….dar este doar o latura a inteligentei.

Mai intai o sa va spun ce am invatat eu la acest bootcamp si la final o sa incerc sa dau o definitie.

Am ajuns intr-o zi de joi alaturi de alti participanti in total 40 persoane din diferite colturi ale tarii,de diferite varste si diferite profesii care au venit sa invete sa fie inteligente emotional.Unii dintre ei au ajuns la un punct in care vor sa-si dea seama care este urmatorul pas in viata lor. Au succes pe plan profesional dar simt ca ceva le lipseste. Unii au venit din dorinta de a avea relatii interumane mai bune, altii au venit pentru a-si da seama de unde provin temerile lor si inhibitiile pe care le au si sa incerce sa le invinga pentru a se simti bine pe plan emotional. Fie ca e vorba despre veselie,tristete,melancolie, deprimare,stress,teama,entuziasm cu totii trecem prin emotii negative sau pozitive in fiecare zi. Cum ar fi insa ca raportul emotiilor pozitive si emotiilor negative sa fie ne dea cu ”+” cum ar fi daca am invata cum sa avem parte de mai multe emotii pozitive in viata noastra in detrimentul emotiilor negative? Cu siguranta toti ne dorim sa ne simtim bine in loc sa ne simtim rau,cu totii ne dorim o stare generala buna in loc de una rea?

Fiecare dintre starile pe care le avem sunt determinate de o cauza, poate nedescoperita de catre noi inca si pe care trebuie sa o cautam inauntru nostru pentru a rezolva problema. Mai apoi ca sa avem relatii interumane bune,fie ca e vorba de relatiile cu prietenii,iubitul,iubita,parintii   este un avantaj daca stim sa cititm emotiile celorlalti sa stim sa identificam emotiile celorlati pentru a putea mai usor comunica si intelege pe cei cu care incercam sa stabilim anumite raporturi.

Mai apoi…stiati ca muzica de multe ori ne duce in anumite stari si emotii si ca o melodie ne poate duce in acelasi timp  treptat sa simtim mai mult decat o singura emotie.

Am facut exercitii uimitoare care te ajuta sa iti dai seama de unde vin temerile tale, cum poti sa le invingi, cum poti sa iti dai seama ce iti doresti si sa te concentrezi numai asupra solutiilor nu a problemelor, totodata am intrat in contact cu oameni  extraordinari cu mintea si inima deschisa care vor  sa se inconjoare de oameni la fel ca si ei care ii ajuta sa evolueze si sa duca o viata asa cum vor sa duca.

Inteligenta emotionala este asadar o abilitate,o abilitate de a-ati administra emotiile astfel incat sa ai parte de mai multe emotii pozitive decat negative, reprezinta o abilitate de intelegere a celor care te inconjoara si a stabili relatii mult mai bune cu ei, reprezinta o metoda de descoperire de sine si de a trai la un nivel superior.

Cine vrea sa stie mai multe despre cum poate ajunge la un nivel de maturizare emotionala astept intrebari de la voi si voi incerca cu alti oameni profesionisti sa ajutam la realizarea acestui lucru.

In incheiere am sa scriu un motto al lui Robert Louis Stevenson care dainuie si pe workbookul de la bootcamp:

Un stil de viata pentru succes:

”Acea persoana se poate zice  ca are ”succes” care a trait bine,a ras des si a iubit mult;care a castigat respectul oamenilor inteligenti si iubirea copiilor. Care si-a facut datoria in domeniul de activitate si si-a indeplinit misiunea si destinul; care lasa lumea mai buna decat a gasit-o fie printr-o poezie nemuritoare sau prin salvarea nui suflet; care niciodata nu a incetat sa aprecieze frumusetile acestui pamant si nici nu a esuat in a le exprima; care tot timpul a cautat tot ce e mai bun in ceilalti si a dat tot ce e mai bun”

Pupici!Am dat startul!

Intelecpiune!

Advertisements

~ by buzeblonde on April 5, 2009.

One Response to “Inteligenta emotionala 1”

  1. Ma aflu la un colegiu national si nu stiu cum am avut probleme cu profesorii fara sa vreau, totul pornind de la o para a unei colege la director despre videoclipul (printre multe altele cu momente placute sau amuzante din viata mea pe care vroiam sa le pastrez toata viata; erau un fel de memoire)postat pe contul meu de pe un site mai putin cunoscut care includea si o doamna profesoara filmata mai de toti colegii, dintre care unul imi trimisese videoul cu dumneaei atunci cand ne lua de urechi pt. ca vorbeam sau ne dadea cate o palmuta atunci cand vorbeam urat. Mie mi s-a parut un moment pur si simplu nostim,haios si credeam ca o sa-mi amintesc cu placere “uite ce palmute ne dadea d-na profesoara cand nu eram cuminti” ,insa o data parat memoire-ul meu si inventat ca ar fi fost pus pe site-ul scolii(ca sa acopere faptul ca m-a parat o colega) a devenit un adevarat scandal in timpul caruia am fost scoasa din ore,am dat teze speciale la alte materii ,notele mi-au scazut considerabil ,ba chiar de la note de 10 si 9 la 2, am fost amenintata de doamna profesoara respectiva ca ma va da in judecata,creandu-mi antipatii serioase printre ceilalti profesori,multi dintre ei inca mai crezand ca tot eu am si filmat,fiindca nu am vrut sa parasc colegii care au facut-o,deoarece nu doresc rau nimanui.
    Dupa ce am luat note mici si un gest considerat normal mie mi-a fost luat anormal si s-a incercat sa mi se scada nota la purtare,am decis ca poate ar fi mai bine sa ma mut la alta clasa in acelasi liceu ca sa fim toti impacati. Aici am luat note si mai mici,insa am observat ca gresesc acum de frica parerii profesorilor destul de mult,pur si simplu ma blochez si lucrurile pe care le stiam acasa foarte bine,la lucrare sau la tabla le gresesc cand ma gandesc ce nota voi lua. Abia de am mai dormit 3-4-5 ore pe noapte fiindca invat,doar in weekend dorm mai mult. Nu stiu ce este cu notele acestea,dar imi dau seama ca este si vina mea pt. ca spre deosebire de cand intrasem in liceu si faceam aproape tot bine si fara nicio emotie acum pot sa stiu toata materia ca la lucrare sau la tabla gresesc de frica. Ce trebuie sa fac va rog spuneti-mi ca sa ies din acest impas.:(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: